joi, 30 octombrie 2008

"Therion goes classic"

publicat in 2006
concert cu finalitate umanitara

Concertul “Therion goes classic” a fost o imbinare mai mult decat inedita a stilului rock cu muzica clasica ; o colaborare reusita intre membrii formatiei suedeze Therion, Orchestra Nationala si Corul Academic Radio, condusi de dinamicul si originalul dirijor Markus Stollenwerk ; ; pe scena au evoluat soprana Ruxandra van der Plas-Voda (Germania / România), al cărei repertoriu include deja câteva roluri wagneriene, tenorul olandez cu o carieră internaţională Harrie van der Plas (Olanda / Germania), Mona Somm (Elvetia/Franta) si tenorul Marian Somesan (Romania).

Publicul a fost putin luat prin surprindere: rockerii au stat cuminti pe scaune, neindraznind sa se manifeste decat cu timiditate abia la a treia parte a spectacolului, unde au fost interpretate exclusiv piese Therion, insa impreuna cu orchestra acestea au fost mai soft.

Am avut norocul sa aprind loc in primele randuri, iar langa mine, erau 3 rockeri care au dat in continuu din pletele mai lungi sau mai scurte, traind muzica intr-o stare apropiata de extaz. Am auzit insa si comentari de genul” cine sunt chitaristii aia de pe scena?” de la oameni mai in varsta, e drept, care venisera sa vada un concert de muzica clasica.
Prin natura sa, acest concert a adus in imensa sala a palatului un public eterogen, de la pustii veniti sa faca „pogo” pana la batrani cu urechi fine. Am vazut o doamna cu parul alb-blond, trecuta de 50 de ani, in bocanci si cu un tricou negru cu SEPULTURA.

Concertul a avut 3 parti:

Prima: Piese Therion in interpretarea exclusiv a orchestrei
A doua: Piese clasice (Wagner, Mozart, Dvorak, Verdi) in interpretarea Therion si orchestra.
A treia parte in care Formatia impreuna cu orchestra, corul, sopranele si tenorii au interpretat piese Therion .
Totusi, pe toata perioada concertului formatia a stat daca nu in planul secund , atunci intr-un echilibru cu orchestra, evitand sa iasa in prim plan si sa domine atmosfera.

Cred ca a fost o incercare mare pentru publicul obisnuit Therion sa guste acest concert, sa-si vada idolii undeva in spatele scenei, e drept dasupra orchestrei, insa oarecum in umbra. Intre trupa si public , fizic vorbind, erau interpusi toti ceilalti: corul, orchestra, iar in primplan sopranele si tenorii. Atitudinea trupei a fost intr-o oarecare masura distanta, sau ... rezervata, in final lipsind bisul desi publicul l-a cerut cu insistenta, lasandu-se cu greu”dus” din sala.

Totusi, tinind cont de natura concertului (scopuri de binefacere, fondurile adunate fiind donate copiilor bolnavi de cancer din Romania) si de numele lui „Therion goes classic”, concertul a fost mai mult decat reusit.
Imi spunea un prieten in final ca „ a trait din plin nebunia sunetului; ca a avut senzatia ca muzica in intra prin crestetul capului, ii rascolea toata mintea si o lasa linitita”. In final se intreba „unde a intrat atata sunet” in el.
Nu stiu daca e cazul sa puneti pe site si aceasta ultima observatie, poate nici macar ca gluma, totusi o scriu: si pe mine m-a linistit concertul intr-atat incat la penultima piesa am adormit brusc si subit, in toata nebunia de sunet de acolo si in ciuda faptului ca stateam in primele randuri.



Cateva cuvinte despre Formatia THERION:
- Fondatoarea stilului opera/ gotic simfonic, trupa suedeza Therion si-a castigat prin perfectiunea compozitiilor si imbinarea dintre clasic si metal un loc special in istoria muzicii moderne. Pentru spiritul inovator si originalitatea compozitiilor sale, Christofer Johnsson, mastermind Therion, este comparat cu Igor Stravinsky. Trupa totalizeaza 21 CD-uri editate pana in prezent, iar DVD-ul Celebrators of Becoming (2006) s-a clasat pe locul 2 in topul din Suedia;
- Therion este cap de afis la cele mai mari festivaluri europene si a participat la primul festival opera-metal sustinut la Opera din Toronto. In 2007, Therion va porni intr-un turneu european de promovare a noului album, Gothic Kabbalah, ce va fi lansat pe 12 ianuarie 2007.
- Intotdeauna cu un pas inaintea timpului, Therion este considerata principala sursa de inspiratie pentru existenta in prezent a unui numar mare de trupe metal simfonic, aparute dupa 1996.

Niciun comentariu: