joi, 30 octombrie 2008

Nivel Ridicat de adrenaliana la Dorna Xtrem #2

Publicat in Ghidul Romanilor. 2007.

Mainile pe ghidon, strang cu putere, picioarele puternice si flexibile, echilibrul si rapiditatea reactiilor nu dau gres, fundul iti salta la fiecare hop si rade de fericire cand "gaseste saua" cum se exprima Ionut, unul dintre organizatori de la salvamont Dorna.
Adrenalina iti pulseaza in vene si te face sa reactionezi cum nici tu nu crezi ca esti in stare; cam asa imi imaginez eu, cu saracie de imaginatie ca simte un biker care coboara cu vreo 40 km/h printre santuri si copaci.
Stiu ce inseamna a merge pe bicicleta, sunt insa nivele si nivele de intensitate a trairii; si pentru majoritatea oamenilor, senzatiile raman de nebanuit daca n-au pus in viata lor fundul pe o sa .
17-19 august 2007, Vatra Dornei a gazduit a doua editie a Cupei Dorna Xtrem
Evenimentul a devenit deja cunoscut printre pasionatii genului astfel ca participarea a fost la nivel national; de pe rampa de PORNIRE din varful Dealului Negru si-au dat drumul, pe un traseu accidentat si provocator de 3 km, peste 50 de concurenti, bine pregatiti, de la cluburi de ciclism din toata tara.

Si daca iti imaginezi ca acest nord al tarii, intins de-a lungul si de-a latul Obcinelor Bucovinei iti poate oferi doar vacante in care sa te bucuri de privelisti blande si de preparatele culinare imbietoare te inseli destul de mult; raurile, muntii, pantele abrupte sau traseele line de creasta, padurile seculare, hergheliile ascunse la marginea padurilor umbroase cu pasunile grase iti ofera nenumarate ocazii de a-ti pune sangele in miscare intr-un rafting ametitor, o pedalare lejera pe varf de deal, un zbor cu parapanta sau un galop entuziast purtat in spatele urmasului lui Pegas.



Am petrecut doua zile minunate in Vatra Dornei, fotografiind, vorbind, observandu-i si incercand sa-i inteleg pe cei care, in cautarea de a-si trai din plin si frumos viata, aleg unul din aceste sporturi numite extreme; e intr-o oarecare masura amuzant ca un parapantist il numeste pe bike-er extrem, iar bike-rul, teluric , crede despre zborul cu parapanta ca este riscant .
Aproape sigur, in momentul in care sportul este integrat in viata lor, niciunul nu gandeste despre sine ca face ceva extrem . E doar un mod de a trai si de a privi in jur.


Si , cum zicea mai in gluma mai in serios unul dintre ciclistii de la Vatra Dornei: Cu cat esti mai aproape de a-ti pierde viata , cu atat sportul respectiv e mai frumos!

Un comentariu:

Daniel spunea...

Felicitari pentru articole.
Un dornean (www.pardau.ro)